Skip to content
Ana sayfa » Matlab’a Giriş

Matlab’a Giriş

Bu yazımda, Matlab hakkında genel bilgilerin verip, çalışma ortamından, temel fonksiyon komutlarından, değişkenlerden ve matris işlemlerinden bahsedeceğim.

MATLAB ismi, İngilizce’de “Matris Laboratuvarı” anlamına gelen “Matrix Laboratory” kelimelerinin ilk hecelerinden oluşturulmuştur.

MATLAB; yüksek performanslı sayısal hesaplama, görüntüleme, veri analizi, algoritma geliştirme, model kurmak ve uygulama oluşturmak için MathWorks firmasının geliştirdiği çok fonksiyonlu komple bir yazılımdır. MATLAB kendi programlama dili, eklenti araçları ve gömülü matematik fonksiyonları ile hesap tabloları ve Fortran, Basic, C/C++ ve Java gibi temel programlama dillerine göre daha hızlı bir çözüm sağlar.

MATLAB Çalışma Ortamı

Matlab’ı ilk açtığımızda karşımıza pencereler çıkmaktadır. Ana pencereler dışında bazı ek pencereler de mevcuttur.

Matlab ilk açıldıktan sonra Komut Penceresinde >>  iletisi görülür. Bu ise Matlab komutlarının yazılıp, çalıştırılmasına ve çeşitli programların çalışmasına hazır olduğu anlamına geliyor.

MATLAB Temel Fonksiyon Komutları

MATLAB kendi içerisinde temel fonksiyon komutlarının ve programlarının kullanılışını ve açıklamasını veren basit bir yardım sistemi vardır. Kendi içerisindeki yardım olanaklarına doğrudan ulaşılır. Matlab’de help <fonksiyon  ismi> şeklinde çalıştırarak o fonksiyon ile ilgili tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Örneğin;

Ayrıca Matlab yazdığınız komutlarla ilgili bağlantılı diğer fonksiyonları da görüntülemeniz için seçenek sunar. Tek bir fonksiyon hakkında yardım sağlaması dışında belirli bir kategorideki fonksiyonların listesine de ulaşabilirsiniz.  >> help datafun komutunu deneyebilirsiniz. Matlab kendi çerisinde geniş  bir örnekler (examples) listesi mevcuttur. Help sekmesine tıklandığında ortaya çıkan listeden örneklere ulaşılabilir ya da komut penceresine >> demos yazılarak da ulaşılabilir.

Dosya Türleri

Matlab’da programa özel birçok dosya türü mevcuttur. Bazıları .m, .fig, .mat, .mex şeklindedir.  Önümüzdeki uygulamalarda detaylarını göreceğiz.

Değişken Oluşturma

Değişken Tanımlama ve Atama

2, 3, 4 sayılarını sırasıyla a, b ve c değişkenlerine atadık. Ardından ortalama değişkenine atayıp sonucu bulduk. Noktalı virgül (;) kullandığımızda yapılan işlemi kontrol penceresinde görüntülemeyi engeller, kullanmadığımızda ise bunu görüntüler.

 >> clc komutu ile komut penceresini temizleriz.
>> clear komutu ile Workspace penceresinde görüntülenen değişkenleri temizleriz.
 >> clear x komutu ile sadece Workspace penceresindeki x  değişkenini  temizleriz.
 >> whos komutu ile şu ana kadar yaptığımız değişkenleri tekrar çağırabiliriz. Pek çok değişken tanımladığımızda ne yaptığımızı kontrol etmemizi sağlar.

Matlab’da değişken atanırken sadece alfabetik karakterler (Türkçe karakterler hariç), sayılar alt çizgiden oluşturulmasına dikkat edilmeli.

Matris Oluşturma

Skaler: Tek bir değer için kullanılır.

Vektör: Tek boyutlu düzenli liste için kullanılır, satır veya sütun.

Matris: Çok boyutlu dikdörtgen dizisidir. Birden fazla boyutludur.

Matlab’da matris oluşturmak için köşeli parantez [] kullanılır. Satır ayracı virgül ile, sütün ayracı içinse noktalı virgül ile kullanılır. Satır ayracı için virgül yerine boşluk da bırakılabilir. Sütun ayracı için ise enter tuşuna basılabilir.

İndis: Bir matris veya vektör elemanlarının yerini belirleme veya adresleme için kullanılır. Vektör tek bir rakam ile matris ise virgül ile ayrılmış iki rakam ile indislenir.

Eleman Elemana İşlemler ve Matris İşlemleri

 Matrislerde eleman elemana işlem yapılırken yapılacak işlemin önüne nokta konularak yapılır. (.*), (./) , (.^2) …. şeklinde yapılır. Toplama ve çıkarma işlemi için buna gerek yok.

Bir sonraki yazıda temel işlemlerden bahsedeceğim, görüşmek üzere…

Tags:

1 thought on “Matlab’a Giriş”

  1. Pingback: Matlab Temel İşlemler | Ferzender VARLİ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *