Skip to content
Ana sayfa » Bir Erasmus Sürecinin Hikayesi – Slovenya

Bir Erasmus Sürecinin Hikayesi – Slovenya

Genellikle mesleğim, teknoloji, yazılım dilleri vb. hakkında yazdığım blogumda, ara ara Erasmus hakkında, sürecin nasıl işlediği, edindiğim tecrübelere yer vereceğim.

Tabii süreç, zannedildiği kadar kolay değilmiş, özellikle uzatma döneminde Erasmus yapmak ve Euro kurunun bayağı yükseldiği döneme denk gelmek.

Üniversiteyi kazandıktan sonra, her zaman Eramus ile yurt dışına gitmek istemişimdir. Birinci sınıftayken ilk dönem ortalaması ile (o dönem en az 2.20 not ortalaması isteniyordu) ikinci dönem sınava girmiş ve kazanamamıştım. Daha sonrasında ise en az 2.50 ortalama istendi. Tabii mühendislikte her dönem, bir önceki dönemden daha zor olunca bir türlü istenilen not ortalamasını yakalayamadım. Son sınıfa gelince, ikinci dönem artık alttaki dersleri temizlemeye başlayınca not ortalaması da bir taraftan yükselmeye başladı.

Son sınıf, son dönem; Erasmus sınavından başarılı oldum diyelim; en büyük sorun: Dönemim bitiyor, bu hakkımı ne zaman kullanacağım? Sınava girme hakkı kazanmışım, kaybedeceğim bir şey yok hem denemiş olurum kendimi, gireyim bir sınava sonrasına bakarız artık. Gerekli başvuruları yaptık, girdik sınava, çözdük çıktık. Daha sonra da ben ne sonucuna baktım ne de gelişmeleri takip ettim. Sağ olsun bir arkadaşım sonucu, diğer arkadaşım da yedek sırada olduğumu söyleyince süreci takip etmek için ben de dahil oldum.

Sonuca göre barajı geçmişim, üniversite göndermez diye ilgilenmedim. Bu arada ilk dönemden dönemim uzuyor alttaki bazı dersleri temizlesem de. Sonra hak kazananların listesi açıklanıyor. Ben yedek sıradayım, son asil ile puan farkı 0.235 puan yalnızca. Bu durum, yurt dışı Erasmus hakkını kullanabilirsin, fakat hibesiz olarak gidebilirsin. Tabi Euro kuru sınava girdiğimde 4 TL civarındaydı. Ben 1. yedek sırdayım, bir şu işlemleri başlatayım her türlü asil sıraya yerleşerim demiştim.

Uluslararası İlişkiler Ofisine hakkımı yalnızca ilk dönem kullanabileceğimi bildiren bir dilekçe vererek gereğinin yapılmasını talep ediyorum. Tabii sonrasında ululararası ilişkiler, bölüm koordinatör hocam ve benim aramda iletişim başlıyor. Dönem tamamlanmadığı süreçte, işlemlerin başladığı zaman ilk reddi alıyorum. Gerekçesi ise gidebilmek için en az 30 ECTS dersimin olmadığı. Danışman hocamdan e-posta geliyor, sağlık olsun şeklinde.

Daha sonra Ljubljana Üniversitesi’nden bir mail geliyor ve Karabük Üniversitesi’nden öğrenci talep ediliyor. E-posta listesinde ben de varım. Önce gönderilemeyeceğim kararı sonrasında ise listeye eklenmem. Sorduğumda ise herkesi listeye ekledik, gitmek istersen geçtiğin dersi alarak ve gerekli olan krediyi tamamlayarak gidebilirsin yanıtını aldım. Yıllar önce hayalini kurduğum programa çok yaklaşmıştım, hemen kabul ettim. Bu arada yönetmenliğine göre geçtiğiniz dersi yükseltebilmek için yeniden alabilirsiniz. Neyse ki bu madde bu yıl gelmişti, yasal bir sorun da teşkil etmeyecek. Sonra gerekli olan ders eşleştirme, karşı üniversiteye evrakları online gönderme vs tamamladık.

Bu süreci yaşarken Euro kuru 5 TL’yi bulmuştu ve ben hala hibesizim. Zaten girme durumu sallantıda gibi bir şeydi. Fakat ortada kazanılmış bir hak var. Hibe için asil olmazsam feragat dilekçesini veririm. Neyse ki 6 Haziran 2018 günü hibe için asil sırada olduğum haberi ve ardından Ljubljana Üniversitesi’nden kabul mektubu geldi.

Hibe tamam, kabul mektubu tamam; geriye Slovenya’ya giriş yapmak için gerekli olan pasaport ve Slovenya vizesi. Pasaport’u en yakın nüfus müdürlüğünden aldık. 3 günde hızlı bir şekilde geldi. Detayları sonraki blog yazısında anlatırım. Vize almak için 90 günden fazla kalacağım için tek alabileceğim yer Ankara’daki Slovenya Büyükelçiliği, konsolosluklardan alınmıyor. Bunu da daha detaylı anlatırım sonraki yazıda. Euro kur artık 7 TL’yi görmeye başlamıştı. Gitmeye birkaç hafta kala 8 TL’yi gördü. Şimdi 6.90 – 7 TL arası.

Pasaport, vize, uçak bileti derken her şey tamam ve 25 Eylül günü önce Sabiha Gökçen’den Avusturya’nın başkenti Viyana’ya, ardından gece otobüs ile Slovenya’nın başkenti Llubljana’ya (Lübliyana) geldik. Şehri de sevdim; sessiz, sakin ve küçük, yaşanılabilecek güzel bir şehir.

Not ortlamam tutuyorken sınava gireyim dedim, sonrasında ise bu yazıyı Ljubljana’dan yazıyorum, nereden nereye…

Üniversiteye başlarken hayal ettiğimi mezun olmaya son bir dönem, uzatma dönemi olan bu dönemde yakalama fırsatı buldum. 2. sınıftan bu yana aldığım 2 ders dönem uzatmama neden olduğunda üzülmüştüm, fakat bambaşka bir kapı açtı.

Ne getireceği belli olmayan güzel yarınlara…

5 thoughts on “Bir Erasmus Sürecinin Hikayesi – Slovenya”

  1. Kıymetli arkadaşım,hemşerim. Seni yürekten kutluyorum. Okul hayatım boyunca senin kadar azimli ve hırslı bir insan daha tanımadım. Hayallerini gerçekleştiriyor olman beni çok sevindiriyor, gururlandırıyor. Umarım içindeki bu pozitif enerji hiç bitmez, hayat her daim güzellikleri karşına çıkarır. Rabbim çıktığın bu yolda seni muvaffak eylesin. Tekrar tebrik ederim 🙂

    1. Çok teşekkür ederim hemşerim güzel düşüncelerin için, Allah yolunu açık etsin. Güzel işler başaracağız 🙂

  2. Pingback: Erasmus Süreci – Slovenya Vize Alımı ve Slovenya’ya Gidiş – Ferzender VARLİ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *